Monday, December 20, 2010

Nasi Dagang

Ha,ni adalah salah satu makan peberet Arwah ayah,mmg suka sgt dia,kalau mlm raya,mmg x tidola,sanggup tunggu nasik ni msk,,dan kenangan plg manis adalah arwah nenek,yang memang terkenal sebagai tukang masak tersohor kat kampung,sape x knl nasi dagang kak setawa,mmg x der org blh celen la,,n juga arwah moyang lelaki yg mmg expert masak gulai kawah,cerita mak,ms arwah moyang idup,kalau kenduri kawin,org akan tayer,gulai kawah sape msk,lebai tok chik ker,,kalau bkn,kelat muke sorang2,,,mak pun ms kecik2 pnh mkn gulai kawah arwah tok chik n sup tulang dia,,kata mak smpai skrg pn x jumpa masakan sesedap tu....Tu la moyang ku,Lebai tok chik,,dulu2 pun org panggil dia tok bomoh santau,psl dia pndai mengubat santau,,tp dia meninggl pun sbb kene santau(dh melalut dh cerita)..
Oh ya nasi dagang,ada 2 versi,kelantan punyer dn terengganu punyer,,tp psl aku asal org kelantan,nasi dagang yg aku msk guna beras merah(beras nasi dagang),ala kt Kelantan melambak2,,dulu RM4 je sekilo,skrg dh RM 4.50,,kiranya every year kalau raya,rata2 org kelantan mmg msk juadah tu la..Lawan pulak lauk ikan tongkol,gulai ayam,acar,telur dn gulai udang,,mmg penuh je perut,,,dn bertambah liang liuk lemak di bdan 
 

NASI DAGANG
BAHAN-BAHANNYA:
* Beras pulut merah original made in Kelantan
* Santan pekat
* Bawang putih-dimayang
* Bawang merah-dimayang
* Halia - hiris nipis-nipis
* Sedikit halba
* garam, gula

CARA-CARANYA:
1. Bersihkan beras dan rendam seketika.
2. Masak santan pekat bersama bawang, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama.
3. Toskan beras. Kukus sekejap.bila nmpak wap dh naik,blh angkat. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair dan halba,bwg merah,ptih n halia. Kukus semula sehingga nasi masak.
4. Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
5. Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol, gulai ayam, telur tebus dan acar.

Setengah org yg meniaga kukus 2 kali jer,tp sy ttp kukus 3 kali..mmg sedap,kukus 2 kali,kerasla,x elokla niaga mcm tu,msk biar ikhlas dn sedap baru berkat

No comments:

Post a Comment