Saturday, December 18, 2010

Nasi Daging

Ada sorang kawan dh lama mntak resepi Nasi Daging,tp kerana kemalasan menaip yg teramat sgt trus terlupa,jd bila dh rajin ni apa lg,gambar2 nasi ni pn dh lama

Nasi Daging

Bahan :
Beras 4 pot
Stok daging 4 pot
Tomato ranum - mesin dan ambil jusnya 2 pot
Bawang besar 1 labu
Bawang merah 2-3 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1"
Bahan pewangi - KKManis, Buah Pelaga & Bunga Cengkih
Serai 1 batang, diketuk
Daun kari 5 helai
Rempah Kurma 2 sudu besar, I used Rempah Kurma Adabi kalau rempah kurma Shaz's too hot
Rempah Gulai Daging 1 sudu besar
Minyak sapi
Garam 1 sudu kecil
Kismis

Prosedur:
1. Mesin semua bawang dan halia.
2. Tumis darat bahan mesin bersama daun kari dan bahan pewangi dengan minyak sapi
3. Bancuh rempah kurma dan rempah gulai daging dengan sedikit air.
4. Apabila bawang dah kekuningan, masukkan bancuhan rempah dan serai. Masak slow2x dan lama2x sikit supaya rempah tu masak betul2x.
5. Rempah dah garing, masukkan stok daging, jus tomato dan garam. Masak sampai mendidih.
6. Masukkan beras dan kacau. Tutup periuk dan masak nasi macam biasa.
7. Gembur nasi dan masukkan kismis.

No comments:

Post a Comment