Saturday, December 18, 2010

SERI MUKA

Antara byk2 kuih yg selalu org tempah,serimuka la,,patutla nama seri muka ye,,berseri2 muka tkg masak..he..he..he//apa pun layan resepi dulu,,sy pn byk kes try n error,,try jdk,makanla,error pn kna mkan jgk,,x blh mmbazir,x baik...




bhn2:
300gm beras pulut
150gm gula pasir
2bj telur
1bj kelapa: perah santan pekat-150ml + 400ml cair
3sudu makan tpg gdm
1sudu makan tpg jgg
sedikit warna hijau
10helai daun pdn: kisar ngan air- 150ml air pdn
garam sikit aje

bhn pemekat:
3sudu makan air
1sudu makan tpg jgg

cara2 membuatnyer:
-rendam beras pulut selama satu mlm atau 3-4jam. bilas n toskan.
-pukul telur n gula pasir sampai hancor. masuk tpg gdm n tpg jgg. gaul rata.
-baru masuk santan pekat, air pdn n warna hijau. kacau rata. ketepikan.
-pulut n stn cair n garam tu satukan...pastu ratakan dlm loyang atau acuan 22sm n kukus dulu hingga masak...lebih kurang 15-20 minit..
-bila pulut dh masak gaul ngan bhn pemekat tu, pastu tekan2 supaya mampat...pastu masuk dlm pengukus n tuangkan bancuhan tpg gdm tadi tu...kukus lagi selama 15 minit atau hingga masak.
-kuih tu mesti disejukan selama 2-3jam baru boleh dipotong...kalo tak kuih tu hancuss...

tips kukus- api jangan terlalu kuat..kuih tu akan berlekuk2 atasnye...
-api jangan terlalu perlahan nnt kuih lambat masak.
-Lap penutup kukus kalo jenis yg kuat berwap, dlm 8minit skali...
-utk mengelakkan kuih terlebih masak letak penanda minit supaya masa tepat...
-nk tahu kuih masak ke tak guna lidi cucuk atas kuih, kalo tak melekat maknanyer kuih tu dh masak...

No comments:

Post a Comment